tisdag 7 december 2010

Jäklus Hästorius Knävlus


 Nellie har ätit det i 2 veckor. Nu ska även Silver få sig en ordentlig dos!

Say good-bye till din macho-style, mannen!


MUNKPEPPAR


Som namnet antyder så har munkpeppar använts av munkar för att hjälpa dem till avhållsamhet. Det fungerar lika bra på hästar som på munkar.   

Vanligare är ändå att ge krånglade ston munkpeppar. Ston som överbrunstar, är ilskna, griniga eller allmänt svårhanterade brukar svara bra på munkpeppar.   

Forskning på människa visar att örtens hormonliknande substanser påverkar hypofysen och balanserar hormonavsöndringen. Man får anta att det går till på samma sätt hos hästar.  En intressant iakttagelse gjordes av tyska forskare som studerade PMS-besvär hos kvinnor. De med besvär konsumerade i snitt mer än 60 % mer processade kolhydratet, nästan 300 % (!) mer socker, nästan dubbelt så mycket salt samtidigt som övrigt mineralintag var avsevärt mindre än hos besvärsfria kvinnor. 

Det finns fler intressanta örter än munkpeppar om man vill behandla brunstbekymmer och märrighet med örter. Bupleurum är mycket lämplig ört för detta. Både bupleurum och munkpeppar finns i den kinesiska örtfarmakopén men det är bupleurum som används mest i Kina…  Även i det gamla Egypten kände man väl till munkpeppar. Där var den känd för sina sårhelande och tandstärkande egenskaper som utvärtes preparat. Dess hormonreglerande egenskaper kände man inte till eller lade ingen vikt vid. 

Egenskaper:     Hormonbalanserande anafrodisiakum. Kan lugna hormonstinna individer. Brunstreglerande. Botaniskt namn:     Vitex agnus-castus
Del som används:     Frön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar