onsdag 25 maj 2011

Anmäld för vanvård...


Idag har länsstyrelsen varit på oanmält besök för att kolla upp en inkommen anmälan om bristande hästhållning hos oss. Vi har tydligen inte gett våra hästar varken mat eller vatten... Anmälaren kan omöjligen ha sett våra hästar på nära håll!

Så snälla anmälare, om du läser det här: Kom o ta en närmare titt...

Våra hästar är ute dygnet runt, hela året, pga att de helt enkelt verkar tycka bäst om det. Benen på märren sväller också ifall hon är tvungen att stå inne flera nätter i rad. Hon rör sig helt enkelt för lite i en box, så cirkulationen i benen blir undermålig. De är inne på stall när det är snorkallt eller när det toksnöar i dagar. Men, är de ute så har de täcken då det behövs och får minst 3 balar hö per dag, pga kylan. 1 bal hö väger ca 20 kg. Normalt får de alltså 40 kg per dag, (1 bal på morgonen o en bal på kvällen) vilket är betydligt mer än de flesta andra hästar. Kalla dagar är lika med 60 kg. Och märk att det är torrhö vi talar om. Utanpå det så får de även luzern, hackad strå, protein, krafft groov och krafft grund. Olika mängd till olika häst.





Vatten får hästarna i en gammal foderbalja som kanske rymmer 200 liter. Ibland har de druckit upp allt, eftersom det inte är rinnande vatten det handlar om, men då fylls tunnan givetvis på med en gång.



Märren, Nellie, ser ut som om hon ska föla vilken dag som helst. Så mager är hon...
Valacken Silver, är tunnare, men på intet sätt mager.
Nicke, shettisen, är inte mager han heller. Jag lovar!

De här bilderna är tagna idag på våra magra vanvårdade hästar. Bedöm gärna själva hullet...










Det enda positiva jag kan se i den här anmälan, är att kontrollen av djurskyddet i alla fall verkar fungera. Inspektörerna bad också om ursäkt för besväret det innebar för oss, att vi var tvungna att visa upp våra hästar, som visade sig vara mycket välmående, liksom att hagar och gård i övrigt var välskött.

Den anledning de gav till anmälningen var ordagrant: "-det är förmodligen någon som vill jävlas med er..."

Men, det är nästan så att jag känner att jag vill ha en personlig ursäkt av dig, anmälare... Du har fan i mig kränkt mig!

10 kommentarer:

  1. Svenska avundsjukan.. "Allt du har, har du inte förtjänat" - Fyfan vad illamående man blir av människor som bär avundsjukan utanpå skinnet såpass att dom går sådär långt. Low blow!

    SvaraRadera
  2. Men fy fan vad tråkigt! Visserligen bra att få smälla dom på fingrarna, men ändå, jag förstår att du känner dig kränkt. Bu på dom som bara är avundsjuka!

    SvaraRadera
  3. Det finns avundsjuka idioter överallt! Kram,Leane

    SvaraRadera
  4. Madde: Det kanske är för lite blow job för dem? ;)

    Li: Jo, det kändes bra att få bekräftelse på hästarnas välmående av självaste länsstyrelsen. Han som ringde tyckte det var en väldigt onödig anmälan. Men de ska självfallet göra sitt jobb, och budbäraren ska man förstås inte skjuta. Fast han fick ju ta smällen av mig, stackarn... ;)

    Leane: Ja, varför förvånas man egentligen över alla dessa stolpskott som har skarpa åsikter, men ingen kunskap i ämnet...

    SvaraRadera
  5. Det är riktigt hemskt...

    SvaraRadera
  6. Jenny: Anmälaren måste ha ett ordentligt brytningsfel... ;)

    SvaraRadera
  7. Vilket jä-la tap! hoppas du får reda på vem f-n det är.

    Erika B

    SvaraRadera
  8. Fy va läskigt om det är nån som vill jävlas... Förstår att det känns näst intill kränkande... Försök tänka positivt, att denna oroliga någon kanske inte vill jävlas utan helt enkelt är mån om djuren. Då kanske han/hon kan rädda något vanvårdat djur vid nåt annat tillfälle. Fina hästar du har förresten :)
    /Camilla Johansson

    SvaraRadera
  9. Erika: Det är nästan så att den som anmäler ett så solklart icke-fall av matbrist, skulle få betala utryckningen som länsstyrelsen genomförde. Kan ju inte vara helt billigt att skicka 2 inspektörer från Umeå...

    Camilla: Jo, det är ju alltid bra att inspektioner av djurskydd fungerar, men ser man inte att 2 av 3 är en anings övergödda och den tredje i normalhull, så kanske man måste lära sig om hur hästar ser ut. Rent spontant skulle jag tro att det är någon som gått/åkt förbi; sett att hästarna har ätit rötter och bark och direkt antagit att de inte fått någon mat. Man ser ju inte heller från vägen att de fodras längst ner i hagen vid stallet. Och om denne någon anmäler mina hästar, vilka står då på tur för en anmälan? Finns ju andra som är mer slimmade än mina. ;)

    SvaraRadera
  10. ha inte tid just nu att läsa dom andra inläggen före, så sgaranterat kommer jag till å ha svarat likt i mångt å mycke... Men nog äre väl tråkigt, här i byn hade grannen å problem med "nån" som anmälde henne och hennes hästar... hon hade ett h-vete, efter 1½ år flyttade hon=( stå på dig jessica, inget att bry sig i (lätt att säga) men jag va så IMPAD på erat hemman,stall å hästar=) Ren å skär AVUNDSJUKA ä just va det är!!! nån som vill ha det som du!!!
    styrke kramar sara & wacker

    SvaraRadera